Godt å vite om edelstenene

Laster inn...

rå ametyst krystal druse banner

Er du interessert i edelsten? Da kan du lese mye mer om dem på denne siden. Vi veileder deg gjennom alt som er godt å vite om naturstein, hvordan verdien av edelstenene blir vurdert og hva som er forskjellen mellom edelstenene og smykkesteinene. Du alltid velkommen til å kontakte oss, skulle det være noe du ikke finner svaret på eller er interessert i å vite mer om!

Fun facts om smykker med naturstein/edelsten

Siden stein er et naturlig materiale, vil den ofte variere litt i form, farge og utseende. Dersom du dermed bestiller et smykke med naturstein, kan disse variasjonene forekomme. Dette betyr for eksempel at dersom du bestiller et par øreringer med naturstein, vil de ikke nødvendigvis være 100% like. Disse små variasjonene og ufullkommenhetene er imidlertid en stor del av sjarmen til naturstein, samt et bevis på at den er ekte. Dersom du bestiller smykker med naturstein, kan du da derfor være helt sikker på at smykkene dine er helt unike og annerledes fra noe som helst annet i verden.

 

Slik vurderes verdien av edelstenene

Mange smykke- og edelsten foreninger rundt om i verden bruker et system som kalles "de fire c-ene" for å vurdere verdien av edelstenene. På den måten er det enklere å handle edelstener internasjonalt. De fire c-ene står for farge (color), kutt (cut), klarhet (clarity) og karat (carat). Avhengig av den aktuelle edelstenen, kan det variere mellom hvilken av de fire c-ene som vektlegges mest for steinens verdi.

 

Edelstenens farger (Color)

Som regel er farge den viktigste faktoren når verdien av en edelsten skal vurderes. Når man vurderer fargen på en edelsten, ser man på tre faktorer: nyanse (hue), fargemetning (saturation) og fargetone(tone). 

Nyansen refererer til hvilken farge steinen blir beskrevet som, eksempelvis rød, gul eller grønn. Noen edelstener kan være flerfarget og blir dermed beskrevet med fargene de har på seg. Turmalin er for eksempel ofte både rød og grønn, i så fall vil den bli beskrevet som rødgrønn. 

Fargemetning beskriver hvor intens/hvor sterk fargen på steinen er. Vanligvis vil de mest verdifulle edelstenene ha en intens og klar farge. En edelsten hvor du spesielt ser på fargemetningen er safiren, som helst skal ha en sterk og klarblå farge.

Fargetone beskriver hvor lys eller mørk fargen på edelstenen er. Den ideelle fargetonen vil variere fra edelsten til edelsten, for eksempel har den mest verdifulle typen ametyst en middels dyp fiolett fargetone.

 

eksempel på vurdering af en safirs farver

 

Noe av det som gjør edelstenene med spesifikke fargekriterier ekstra verdifulle, er at de ofte også er veldig sjeldne. Dette gjelder spesielt safir, rubin, topas og akvamarin.  

Fargen på en edelsten kan også variere avhengig av lyset den er i. Dette er også en av grunnene til at smykker med edelstener kan være vanskelig å fotografere for produktbilder, ettersom fargen på edelstenene og glitteren ofte avhenger av lyset. 

 

Edelstenens klarhet (Clarity)

Når steinene dannes, hender det ofte at småbiter av andre steiner, mineraler, luftbobler og lignende blir "fanget" inne i steinen. Derfor refererer klarhet til indre og ytre uregelmessigheter og ufullkommenheter i edelstenene. Disse ufullkommenhetene kalles inneslutninger. Inneslutninger kan være mer synlige i gjennomsiktige krystaller, og det er sjelden at en edelsten ikke har noen slags inneslutninger. Dette gjelder spesielt med større edelstener, så vel som edelsten-typer som er mer sannsynlige å ha i seg andre materialer.

Eksempel på rubin med og uden inklusioner

 

I tillegg til inneslutninger, snakker vi også om flekker når vi snakker klarhet. Flekker refererer til uregelmessigheter, som riper, kalkflekker o.l. på overflaten av en edelsten eller en perle. På perler er det for eksempel veldig vanlig å se noen få små kalkflekker og uregelmessigheter i overflaten. 

Inneslutninger og flekker kan føre til at verdien av noen edelstener faller. Dette gjelder spesielt for diamanter, som helst bør være helt gjennomsiktige og klare. Men inneslutninger er ikke alltid noe som forringer verdien, og de kan faktisk i noen tilfeller gjøre edelstenene mer verdifulle. Dette sees for eksempel i stjernesafiren, der små nålelignende uregelmessigheter på overflaten bestående av mineralet rutil får steinen til å vise en vakker stjernelignende glød. En annen stein der inneslutninger kan øke steinens verdi, er månestenen, hvor inneslutninger i overflaten gir en vakker regnbuelignende skinnende effekt i lyset.

 

Kutt av edelstener (Cut)

Skjæring/kutting refererer til hvordan en edelsten er skåret ut fra sin rå form til sine proporsjoner og fasetter. Kuttet har enorm betydning for det generelle utseendet og presentasjonen av edelstenen, samt har betydning for hvordan lys reflekteres på steinen. Det er mange varianter på hvordan edelstenene kan kuttes. Eksempler på former er runde, ovale, puteformede, pæreformede, åttekantede, hjerteformede og halvmåneformede.   

De grunnleggende elementene i fasetterte edelstener er "kronen", "hofteholderen" og "paviljongen". Fasetter er de flate overflatene rundt edelstenen. Kronen er den øverste delen av edelstenen, som vanligvis er den delen du ser først. Paviljongen er den nedre delen av edelstenen, og hofteholderen er den delen som ligger rett mellom kronen og paviljongen. Den øverste flate delen av edelstenen er "bordet", som også vanligvis er den største fasetterte overflaten.

en sketch over betegnelser for facetflader på en brilliantskåret ædelsten

Hver gjennomsiktig edelsten bruker en veldig spesiell matematisk beregning for hvordan kuttet skal matche med dens brytningsindeks. Dette betyr at alle edelstener må kuttes på en spesiell måte for å oppnå den perfekte lysrefleksjonen. For eksempel vil diamanten i de fleste tilfeller bli kuttet til den strålende formen, som er den ideelle formen til diamanten for å reflektere lys. Hvis en diamant ikke er helt perfekt kuttet, vil lys unnslippe fra bunnen av steinen, og dermed vil den ikke reflektere alt lyset tilbake.

For fargede edelstener er det imidlertid en rekke elementer som tas i betraktning før den blir kuttet, og 100% lysrefleksjon er ikke nødvendigvis alltid målet når det gjelder smykkedesign. For eksempel, hvis en edelsten har en veldig mørk fargetone, kan den kuttes på en måte som får fargen til å se mindre mørk ut, men som samtidig gjør det umulig å oppnå 100% lysrefleksjon. Det kan imidlertid være vanskelig å se om en mørk edelsten har optimal lysrefleksjon, ettersom enhver mørkfarget edelsten med mørke toner naturlig "absorberer" mer lys.

Hvor mye en edelsten skal skinne, avhenger selvfølgelig også av personlig smak. I det noen elsker det veldig ekstravagante utseendet til et smykke med en skinnende stein, foretrekker andre det mer nedtonede, elegante utseendet til en mørk edelsten.

oversigt over skæringer og facetteringer på ædelstene

I mange tilfeller vil edelstenens rå form være utgangspunktet for hvilken form den skal kuttes til. Smaragd og turmalin er gode eksempler på dette, da lysrefleksjonene til disse steinene ofte uttrykkes best med "smaragdskåret".

Steiner som vanligvis ikke blir kuttet med fasetter, kan avrundes og poleres istedenfor, for å gi steinene en kuppelform. Denne formen kalles cabochon, og stammer fra det franske språket og betyr "kålhode". Cabochonformen brukes ofte på steiner som ikke er gjennomsiktige, da ugjennomsiktige eller halvgjennomsiktige steiner får en bedre glød med en polert og avrundet overflate. Et godt eksempel på dette er tigerøyesteinen, hvor den avrundede cabochonformen gir steinen sin øyelignende effekt.

smaragd i cabochon form og smaragd med smaragd skæring

I tillegg til fasetterte steiner og cabochonstein, har mange smykkedesignere begynt å eksperimentere med forskjellige steinsnitt for å få frem unike designuttrykk. Eksempler på dette er smykkedesignere som blander fasetten og cabochonformen. Med interessante blandinger av hvordan en stein kan kuttes, er det bare fantasien som setter grenser for hvor kreativt et kutt kan være. Når du velger smykker og edelstener, bør du selvfølgelig velge hvilken type kutt du synes er mest interessant og som passer til din personlige stil.

 

Edelsteines karater (Carats)

Karat er et kjent begrep når det gjelder edelstener, men få er virkelig klar over hva det egentlig betyr. Karat er en måleenhet og angir vekten som tilsvarer en femtedel av et gram. Vekten er oppgitt som nærmeste hundredel til en karat. En perfekt diamant har en karatvekt på minst 100, noe som tilsvarer 20 gram. Det er i stor grad basert på karatvekten til en edelsten at den blir priset, og derfor blir en edelsten ofte kuttet i den formen som best reduserer tapet av karatvekten, og dermed reduserer verditapet. 

Avhengig av hvilket mineral edelstenen er laget av, vil den ha en ulik tetthet enn en annen. Tettheten betyr hvor tett bestanddelene er forbundet, dvs. massen i forhold til dens størrelse (volum). For eksempel vil en diamantslept diamant som veier nøyaktig en karat ha en diameter på 6,5 mm, mens en ametyst med samme diameter vil ha en karatvekt på omtrent 0,80. Derfor bør man ta i betraktning at karatvekten mellom de forskjellige typene edelstener ikke nødvendigvis kan sammenlignes.

 

De fem tradisjonelle edelstenene

de fem traditionelle ædelstene

De fem tradisjonelle edelstenene er safir, rubin, ametyst, diamant og smaragd. Disse fem edelstenene ble tradisjonelt sett på som de mest verdifulle, gitt at de oppfylte spesielle kriterier for farge, fargetone og klarhet. Grupperingen av de fem edelstenene går helt tilbake til antikken, hvor de ble spesielt brukt i forbindelse med symbolsk dekorasjon og annen religiøs seremoniell betydning. I dag er imidlertid ikke den samme store viktigheten knyttet til de fem tradisjonelle steinene, og de er i utgangspunktet ikke nødvendigvis mer verdifulle enn andre typer steiner som brukes til smykkedesign.

 

Forskjellen på smykkesteinene og edelstenene

Du har kanskje hørt eller lest at noen steiner er referert til som smykkesteiner og andre er referert til som edelstener. Men hva betyr det egentlig, og hva er forskjellen mellom smykkesteiner og edelstener? Det enkle svaret er at det faktisk ikke er noe forskjell mellom smykkesteinene og edelstenene. Årsaken til at folk begynte å klassifisere steiner som smykkesteiner eller edelstener, var at det i kommersiell sammenheng var mye lettere å markedsføre diamanter, safirer, smaragder, rubiner og ametyster som edelstener. Navnet edelstener fikk det til å høres ut som om disse fem steinene var mer verdifulle enn andre steintyper, og dermed kunne selges for mer. Selv om man i dag fortsatt kan bruke begrepene smykkesteiner og edelstener i en kommersiell sammenheng, regnes det som en eldre måte å gruppere steiner på, da det gir et feilaktig inntrykk av at smykkesteinene er mindre verdifulle enn edelstenene. Steinverdien kan vurderes på forskjellige måter, for eksempel ved bruk av 4 c-systemet eller ved vurdering av andre faktorer som hvor sjeldne steinene er.

 

Andre måter å gruppere stein på

Siden smykkesteiner og edelstener ikke er tekniske begreper blant gemologer, blir steiner istedenfor gruppert i henhold til deres kjemiske sammensetning, hva slags stein de tilhører, hvilket krystallsystem de tilhører, samt deres egenskaper og utseende, osv. Ta for eksempel diamanten, som består av stoffet karbon; dersom atomene i diamanten er arrangert i en kubisk krystallstruktur, vil den ha en hardhet på 10 (av 10) på Mohs-skalaen, og vil oftest være gul, brun, grå eller fargeløs, i tillegg å ha en glatt overflate.

 

Slik velger du ditt perfekte smykke med edelsten/naturstein

De fleste som kjøper smykker med edelstener, er interessert i steinens egenskaper og utseende. Det er nettopp disse egenskapene som gjør hver steintype unik og interessant i forbindelse med smykkedesign og det estetiske uttrykket til et smykke. Derfor er det alltid en god ide å velge hvilken type stein du synes samsvarer med din personlige stil. Du kan lese mer om hver type edelsten som finnes i vår liste over edelstener eller finne din egen fødselsstein ved å bruke vår guide for å finne din fødselsstein. 

 Er du interessert i å vite mer om edelstenene?

Finn din personlige fødselsstein på vår fødselsstein guide eller få full oversikt over hvilke fantastiske typer edelstener som er tilgjengelige her.

 

 

 

Vi vil gjerne innsamle cookies

Vi bruker informasjonskapsler for trafikklogg til å identifisere hvilke sider som brukes. Dette gjør det mulig for oss å forbedre vår hjemmeside, så den bedre imøtekommer behovet til våre besøkene, og forbedrer opplevelsen på hjemmesiden. Les mere her

Produkt lagt i handlekurven!