Edelsten oversikt

Laster...

På denne siden finner du Efiras alfabetiske liste over de fantastiske typene av edelsten som er tilgjengelige. Les blant annet om den kjemiske sammensetningen av edelstenene, deres utseende, egenskaper og annen spennende informasjon om hver eneste edelsten.

 

Agat (Agate)

Agatet består av mikrokrystallisert kvarts og dannes når silika fra grunnvannet avsettes i hulrommene i vulkanske bergarter. Agat er ofte brun, men det kan også være blå, gul eller grønn. Noe av det spesielle med agaten er at den ofte har forekomster av forskjellige toner. Agatsteiner med disse markeringene, som kan sees på bildet nedenfor, kalles båndagater fordi mønsteret ligner på gavebånd.

orange agat sten i tre former med aflejringer

Ettersom agatet har et rustikt utseende, vil du ofte se agatsmykker i rustikk stil. Som det også kan sees på bildet ovenfor, er de vakre båndmarkeringene spesielt tydelige når agatet er avrundet og polert til cabochonformen.

Historisk antas det at agatet fikk navnet sitt fra den greske filosofen og naturforskeren Theofrastos, som angivelig fant den første steinen på en elvebredd på Sicilia, rundt det fjerde eller tredje århundre f.Kr. I eldgamle tider ble agatsteinen båret som et smykke for å beskytte mot negativ energi, en egenskap som den fremdeles er forbundet med i dag.

 

Amazonitt (Amazon stein, Amazonite)

Amazonitten er et tektosilikat mineral, som er kjent for sin fantastiske turkisblå farge, en farge som har gjort steinen enormt populær for smykkedesign. Den turkise fargen er slående og elegant, og den harmonerer perfekt med både gull og sølv. Amasonitten er vanligvis helt ugjennomsiktig og kan ha forekomster av andre materialer i den, noe som gir den et vakkert mønster. Fordi amazonitten er ugjennomsiktig, har den et rustikt utseende. Derfor er amazonitten en favorittstein for rustikk smykkedesign, og den blir ofte kuttet og polert til cabochonform eller til fasetter til perler. Amazonitten har det som kalles glasslegeme, noe som betyr at glansen er glassaktig. 

turkise amazonit sten i rå form som cabochon og facetteret

Amazonitten fikk navnet sitt fordi det antas at det først ble oppdaget ved bredden av Amazon-elven i Sør-Amerika. Steinen har også blitt et symbol på håp og sannhet.

 

Ametyst (Amethyst)

Ametyststeinen er en type kvarts som er spesielt kjent for sin utrolige fiolette farge. Ametyst er en av de fem tradisjonelle edelstenene, sammen med diamant, smaragd, rubin og safir. Selv om ametyst er kjent for sin middels til mørke fiolette farge, er den tilgjengelig i mange forskjellige toner, fra klar og rosa fiolett til nesten svart. I smykkedesign er den klare ametysten med en dyp fiolett farge spesielt populær, da den får en vakker elegant glans når den er fasettert. Ametyst er en populær stein for både rustikk og moderne smykkedesign. For smykker ser man imidlertid ofte den gjennomsiktige variasjonen av ametyst med fasetter.

lilla ametyster i rå form som cabochon og med facetter

Historisk har ametyst fått navnet fra den aleksandriske-greske "amethystos", som direkte oversatt betyr "ikke forgifte". Det ble antatt at ametysten kunne beskytte mot alkoholforgiftning, og derfor ble den i antikkens Hellas enten brukt som smykker eller kuttet i et drikkekar for å beskytte eieren. Senere ble ametyst et symbol på luksus og status, og ble brukt av både konger og biskoper i løpet av 1500-tallet. De kunne dermed signalisere at de hadde kongelig forfedre, samt bære steinen som et symbol på deres lojalitet til den kristne troen.

 

Aventurin (Aventurine)

Aventurine er en type kvartsstein som er preget av sin gjennomsiktige grønne farge og ofte synlige mineralforekomster. De vakre mineralforekomstene i aventurinen gir en fantastisk glitrende effekt i lys, og derfor har denne egenskapen til steinen fått navnet "aventurescence". I tillegg har steinoverflaten en vakker voksaktig glans, noe som er spesielt tydelig i rå form når aventurinen ikke er polert. Til tross for at steinen ofte er grønn, finnes den ofte i andre vakre farger som oransje, brun, gul, blå og grå. Med mange fargevalg og vakre mønstre fra steinens mineralforekomster, har aventurinen blitt en veldig populær stein for å designe smykker, spesielt smykker med vintage-estetikk.

smukke lysegrønne aventurin sten i rå form og med facetter

Historisk ble aventurin brukt blant annet for å beskytte mot dårlig energi og sykdom. Den fikk navnet aventurin fra italienske "a ventura", som betyr "ved en tilfeldighet". Det antas at den fikk dette navnet fordi steinen ble oppdaget ved en tilfeldighet i løpet av 1700-tallet.

 

Brilliant (Brilliantskåret)

Brillianten er ikke en steintype, men et begrep for den mest ideelle måten å skjære den helt hvite diamanten på. Det er en form med nøye beregnede matematiske vinkler og kanter, kalt fasetter, som gjør at den reflekterer lys på en helt spesiell måte. Kuttet får en diamant til å skinne. Den strålende formen minner på mange måter om en kjegleform, som maksimerer forekomsten av lys gjennom toppen av en diamant. Fordi den strålende formen er diamantens mest ikoniske form, forbinder mange primært diamanten med dette utseendet i stedet for hvordan det ser ut i sin råform.

diamant skåret til sin ikoniske brilliant form

 

Diamant (Diamond)

Diamanten er en av de mest populære og velkjente typene steiner for smykkedesign. Diamanten er en av de fem tradisjonelle edelstenene sammen med smaragd, ametyst, rubin og safir. Den har en hardhet på 10 av 10 på Mohs-skalaen, noe som gjør den ekstremt hard og ripebestandig. Den klare hvite diamanten er ideell for smykkedesign, fordi den har en uovertruffen evne til å reflektere lys, og dermed glitrer den som ingen annen edelsten.  

For å vurdere verdien av diamanten og handle med den i en internasjonal sammenheng, brukes et system kalt de fire c-ene. De fire c-ene står for farge, kutt, klarhet og karat. I følge vurderingssystemet er den mest verdifulle diamanten helt klar og fargeløs, den er nøyaktig kuttet i henhold til nøye beregnede matematiske retningslinjer og har en høy karatvekt.

klar diamant i sin rå form og skåret til brilliant formen på en sølv ring

Historisk er det skjønnheten og egenskapene til diamanten som har gjort den til favorittsteinen for forlovelses- og gifteringer i dag. Det tidligste eksemplet på diamanten som ble brukt som forlovelsesring er Mary of Burgundy i år 1477.

 

Druse (Druzy)

En druse betegner en formasjon av små krystaller inne i eller på toppen av en stein. Den vanligste typen druse er kvartskrystalldruse. På grunn av de vakre tilfeldige krystallformasjonene, brukes druser ofte til smykker med rustikk design. Samtidig er de populære fordi de kan ha mange forskjellige farger, og fordi druseformasjoner reflekterer lys kjempe godt. Drusen finnes over hele verden, men finnes vanligvis i nærheten av vann, som ved elvebredder og muligens også på strender. 

billede af forskellige typer druser som ametyst drusen

 

Granat (Garnet)

Granater er en gruppe av silikatmineraler og er en av de vanligste bergartene på jorden. Imidlertid er det forskjellige granatarter, men til felles har de alle samme krystallform. Granater finnes over hele verden og blir vanligvis sett i fargen rød, den samme fargen som steinen er kjent for å ha. Imidlertid kan granaten også ha mange andre vakre farger, som gul, grønn, lilla, rosa og blå, og det er derfor det er en populær stein å bruke til smykkedesign. Granateplet får navnet sitt fra det latinske ordet "granatum", som direkte oversatt betyr "granateple". Granaten fikk dette navnet fordi det i sin rå krystalliserte form ligner på granateplefrø. Granaten kan være gjennomsiktig til helt ugjennomsiktig og har en overflateglans som er glassaktig og blank.

rød granat sten i tre forskellige former

Historisk sett var røde granater en av de mest brukte steiner for smykker og dekorasjon i det romerske imperiet i sen antikk. I dag regnes granaten som et symbol på kjærlighet.

 

Grønn onyx (Green onyx)

På grunn av den vakre grønne fargen forveksles den grønne onyxen ofte med smaragd eller jadestein. Til tross for steinens likhet med disse steinene, har den grønne onyxen en helt annen form for formasjon og struktur. Grønn onyx dannes når kalsedon og kvarts lagres for det som kalles kryptokrystallinsk formasjon. Dette betyr at den grønne onyx-krystallstrukturen er så liten at den bare kan sees gjennom et mikroskop. Den grønne onyxen kan være gjennomsiktig til helt ugjennomsiktig og i mange tilfeller vil steinen også ha forekomster i midten, noe som gir den et vakkert mønstret utseende. Grønn onyx finnes hovedsakelig i deler av Sør- og Mellom-Amerika, India og Madagaskar.

For smykkedesign er den grønne onyxen spesielt populær for å lage perlearmbånd og halskjeder, samt øreringer og ringer med fasetterte onyxsteiner. På grunn av sin vakre grønne farge får smykker med onyxstein ofte et vakkert rustikt og vintageutseende.

tre typer grønne onyx sten

Den grønne onyxsteinen er assosiert med kreativitet og evnen til å uttrykke følelser og tanker.

 

Howlitt (Howlite)

Howlitt stein er et boratmineral. Det ble først identifisert i Canada, men har siden også blitt funnet i Tyskland, Pakistan, Russland, Mexico og USA. Howlitter har ofte en "knutlignende" form som omtrent kan sammenlignes med utseendet til et blomkålhode. Howlitten er hvit med gråaktig markering eller brun med svarte markeringer. De vakre forekomster som kan ses inne i howlitten bidrar til å gjøre steinen ettertraktet for design av smykker. Samtidig, fordi mange howlitter er hvite, er de ideelle for å matche med andre vakre farger. På grunn av utseendet brukes howlitten spesielt til å designe smykker med et rustikt eller vintage utseende.

tre typer hvide howlit sten med grålige aftegninger

Howlitter er assosiert med sjelefred og i øst blir den blant annet brukt som et middel mot stress.

 

Jade

Jadesteinen finnes i to typer mineraler: nefritt og jadeitt. Spesielt jadeitt er ettertraktet siden det er den sjeldneste typen og derfor den mest verdifulle av de to typene jadesteiner. Selv om begge typer jadesteiner er konstruert forskjellig, er de begge ekstremt hardføre, noe som gjør dem ideelle for smykkedesign. I tillegg er det ingen stor forskjell i utseendet til de to typene jadestein. Begge typene har en vakker grønn eller oliven farge. Fordi jadestenen er ugjennomsiktig, blir jaden ofte kuttet og polert til sin cabochonform for smykker med rustikk design. 

tre jadesten med en dyb olivengrøn farve

Historisk sett har jadesteinen en spesiell verdi i tradisjonell asiatisk kultur. Siden eldgamle tider har jadesteinen blitt brukt i asiatiske kunstverk og til smykker. I tradisjonell kinesisk kultur er jadesteinen assosiert med glede, god helse og flaks.

 

Jaspis (Jasper)

Jaspisstenen består av mikrogranulært kvarts og / eller kalsedoni. Den er helt ugjennomsiktig og har vanligvis en rød, gul, brun eller grønn farge, men noen ganger er den også blå. Vanligvis har jaspissteinen imidlertid en vakker rødbrun farge med flekker. Det er nettopp på grunn av sitt vakre flekkete mønster at jaspissteinen har fått navnet "jaspis", som oversatt fra eldgammel fransk betyr "flekkstein".

For smykkedesign er jaspisstenen spesielt elsket for sitt rustikke utseende, noe som gjør den ideell for rustikke og vintage smykkedesign. Tradisjonelt er det kuttet i en cabochonform, da denne formen spesielt fremhever den mønstrede skjønnheten til steinen.

tre smukke rødbrune jaspis sten med plettet mønster 

Jaspissteinen er blant annet assosiert med fysisk styrke og energi. Spesielt den røde varianten sies å kunne øke stamina og utholdenhet.

 

Kalsedon (Calcedon, Chalcedony)

Kalsedon tilhører kvartsfamilien og har en kryptokrystallinsk struktur. Dette betyr at krystallstrukturen er så liten at den bare kan sees gjennom et mikroskop. Kalsedonien er vanligvis semi-gjennomsiktig og har en grå, hvit eller brun farge. I sjeldne tilfeller kommer steinen imidlertid også i andre vakre nyanser av gult og rødt. Det antas at navnet på Chalcedony kommer fra den greske havnebyen "Chalcedon".

kalcedon sten med en lyseblå og lyserød farve

Historisk sett har kalsedoni i det gamle Hellas, Egypt og Roma blitt brukt mye til smykkefremstilling og skulpturelle arbeid. I tillegg til at den ble brukt til vakre kreasjoner av smykker og skulpturer, ble kalsedonien ofte bært fordi den ble antatt å absorbere negativ energi, en egenskap den fremdeles er forbundet med i dag.

 

Krystall (Crystal)

Krystall er et materiale som bestanddeler utarte til en helt spesiell mikroskopisk struktur. Det er flere forskjellige steiner som ametyst og kalsedon som tilhører krystallfamilien, og de er ofte kjent for sine fantastiske geometriske formasjoner i sin råform. Dette har gjort krystaller populære for smykkedesign, fordi de gir et helt unikt rustikt og autentisk utseende. Derfor, blant noen smykkemerker, vil man se design med rå krystaller.

tre typer krystaller

Historisk sett kommer navnet "krystall" fra gammelgresk som betyr "is" eller "frost". Det antas at man på den tiden trodde at krystaller var en form for herdet is. Ametyster, diamanter, geoder og kalsitter, i sin råform, er alle eksempler på krystaller.

 

Kvarts (Quartz)

Kvarts er et hardkrystallisert mineral og et av de vanligste mineralene på jorden. Det er mange typer kvarts, og disse kan klassifiseres kommersielt som enten smykkesteiner eller edelstener. Noen av de mest populære typer kvarts er ametyst, aventurin, kalsedon og onyx. Ordet "kvarts" kommer fra det tyske ordet "quarz", som kan spores helt tilbake til det tsjekkiske ordet "tvrdý" fra 1300-tallet, som betyr "hardt".

to forskellige typer kvarts krystaller

Historisk ble kvarts i det gamle Hellas referert til som "kruos", som betyr "iskaldt". Dette er fordi filosofer i det gamle Hellas mente at kvarts var en form for ekstremt kjølt is. 

I dag er kvarts populært for smykkedesign, da det kommer i mange former og farger. I tillegg brukes kvartskrystaller i urverk, blant annet til klokker som har kvartsbevegelse.

 

Kyanitt (Cyanite, Kyanite)

Kyanittsteinen er det som kalles et aluminiumsilikatmineral, som er et av de vanligste mineralene på jorden og finnes i sedimentære bergarter. Navnet på steinen kommer fra den gamle greske "kyanos", som betyr "mørkeblå", og det er nettopp den vakre blå fargen kyanittsteinen er kjent for. Samtidig gjør det det til en attraktiv stein for smykkedesign. Selv om de fleste kyanitter er blå, er sjeldne eksempler på oransje varianter av kyanitten også funnet i Tanzania.

tre kyanit sten med smukke blå farver

Den blå kyanitten er assosiert med tale og evnen til å uttrykke seg tydelig. Derfor sies det at kyanitten er den ideelle steinen for folk som er offentlige talere og utøvere.

 

Labradoritt (Labradorite)

Labradoritter er det som er referert til som feltspat mineraler og de er krystallisert fra magma. Labradoritter finnes i Nain, Labrador, Canada. Det er nettopp denne byen som har inspirert navnet på steinen, fordi steinen ikke finnes andre steder i verden. Labradoritten er også noe veldig spesielt på grunn av blandingen av grågrønne, mørkegrå, svarte og hvite farger. Disse fargene gir steinen en utrolig optisk effekt som minner om nordlyset når lys utenfor treffer den. Derfor har labradoritten blitt en populær stein for smykkedesign, spesielt for smykker som er vintageinspirert. Den unike lyseffekten på overflaten av labradoritten har også gitt navn til et ord som beskriver effekten: "labradorescens".

tre labradorit sten som illustrerer stenens smukke labradorecence

 

 

Lapis (Lapis Lazuli)

Lapisen er en metamorf stein med en fantastisk blå farge, og den har nettopp på grunn av sin vakre, intense blå farge blitt svært ettertraktet og populær for smykkedesign. Steins fulle navn, "Lapis Lazuli", antas å stamme fra latin og betyr "blå stein". Lapis er helt ugjennomsiktig og har det som beskrives som en oljelignende overflate som gir lapis en fin glans, spesielt når den er glattpolert. Med sitt rustikke utseende og intense blå farge er lapis populært for smykker med vintage undertoner.

tre lapis lazuli sten med smukke mørkeblå farver

Historisk, på grunn av sin fantastiske blå farge, har lapis vært et symbol på ære og kongelig forfedre, guddommelig kraft og visjon. I dag er lapis et symbol på visdom og sannhet.

 

Malakitt (Malachite)

Malakitten er en ugjennomsiktig stein som vanligvis har en vakker grønnaktig farge. Navnet kommer fra de gamle greske "molochites lithos", som betyr "grønn stein". Man finner vanligvis malakitt stein rundt kobber årer i naturen. Ettersom malakitten er helt ugjennomsiktig og i mange tilfeller har forekomster i seg, får steinen når den er kuttet og polert, et vakkert mønster med forskjellige grønne farger. Derfor har steinen også blitt populær for smykkedesign, der den ofte brukes til smykker med rustikk vintage-design.

tre malakit sten med smukke grønne farver og aflejringer

Historisk har malakitten ikke bare blitt brukt som dekorasjon og til smykker, den har siden antikken også blitt brukt i flere sivilisasjoner for å lage grønn maling. I tillegg trodde man at det kunne hjelpe å sovne hvis man hadde søvnvansker. I dag er malakitten blant annet assosiert med balanse og positiv energi.

 

Markasit (Marcasite)

Markasit-steinen er kjent for sin unike, grønn-gule metallfarge, som gir fantastisk vakre refleksjoner i lys. Derfor er markasitten enormt populær for dekorering av smykker, spesielt smykker i rustikk og vintage design. Ofte brukes markasitt-steinen til å dekorere mønstre og former på smykker, og i noen tilfeller brukes den som dekorasjon rundt andre større steiner på et smykke. Markasitt-steinen finnes oftest i Europa, Mexico og Peru.

tre forskellige markasit sten

Historisk sett er det funnet eksempler på markasit-smykker som dateres tilbake til det gamle Hellas. I det 20. århundre er spesielt dronning Victoria kjent for å ha brukt markasit-smykker til arrangementer der det ikke var hensiktsmessig å bruke store prangende diamantsmykker. Etter at dronningen ble kjent for å ha på seg markasit-smykker, fikk populariteten til markasit-smykker fart. Mote for smykker blant de kongelige på den tiden var en stor inspirasjon for mote blant befolkningen. 

I dag er markisit-steinen spesielt assosiert med kreativ energi og inspirasjon.

 

Månestein (Moonstone, Hecatolite)

Månesteinen er det som kalles en kalium-aluminium-silikat. Månesteinen er en del av en feltspat stein gruppe, noe som betyr at steinen krystalliserer fra størknet magma. Den er tilgjengelig i flere fantastiske farger som fersken, blå, grå, hvit og noen ganger til og med regnbuefarget. Månesteinen har en helt spesiell perlemorblank overflate som på mange måter ligner på månens glød i nattemørket og det er nettopp derfra månesteinen fikk navnet sitt. Månesteinen brukes både i sin råform og kuttes med fasetter for smykkedesign, hvor man ofte kombinerer den rustikke estetikken med den moderne feminine estetikken.

tre forskellige månesten med regbuefarver

Historisk har månesteinen vært assosiert med magiske månekrefter siden eldgamle tider - det er et symbol på kjærlighet, lidenskap og veien til visdom. Det har blitt brukt til å dekorere smykker i Romerriket i tusenvis av år, og enda lenger i det fjerne Østen. Grekerne assosierte til og med månesteinen med sine måneguder på en slik måte at når man hadde på seg et smykke med en månestein, ble man koblet til dem, og gjennom steinen ble det overført fantastiske egenskaper fra månegudene. Et merke som er spesielt kjent for sin bruk av månestein for å dekorere smykkene sine er .

 

Obsidian

Obsidian er vulkansk glass dannet av stein. Den dannes når lavaen til en vulkan avkjøles veldig raskt, da det i en slik avkjølingsprosess dannes minimal krystallvekst. Obsidian er kjent for sin veldig mørke, nesten tjære-svarte farge, noe som gjør den til et flott materiale for design av smykker. Obsidian er blant annet et av de foretrukne materialene for å lage glassperler.

obsidian sten med kulsorte farver

Historisk sett har obsidian blitt brukt spesifikt til å lage verktøy i steinalderen, blant annet ble obsidian brukt til å lage pilspisser, spydspisser og kniver.

 

Opal

Opal er en hydrert amorf form av silisiumdioksyd, noe som betyr at steinen ikke har noen solid krystallstruktur og derfor ikke er et mineral. I stedet er opal klassifisert som det som kalles mineraloid. Opal sees i to former og er derfor i kommersiell sammenheng delt som enten en edelsten eller smykkestein. Den dyrebare opalen har en helt spesiell glans som skinner i alle regnbuens farger, mens smykkeopalen ikke har den samme glansen. På den måten kan man kjenne de to typer opal fra hverandre. I tillegg kan opal være gjennomsiktig, halvgjennomsiktig eller helt ugjennomsiktig, noe som er tilfelle for færrest typer stein. Den er også tilgjengelig i mange forskjellige farger, men er ofte hvit. Den mest sjeldne formen for opal er svart. På grunn av allsidigheten har opal blitt enormt populær for smykkedesign.

tre opal sten som er hvide med regnbue glans

Historisk sett var opal spesielt ettertraktet i antikken på grunn av skjønnhet og sjeldenhet. Den ble båret i flott stil av de kongelige som på denne måten kunne signalisere kraft og status. Fordi den dyrebare opal steinen inneholder alle regnbuens farger, representerer den alle fargene til de andre edelstenene, som smaragd, safir og diamant. Derfor ble den en av de mest populære stein å bære på i middelalderen, fordi man trodde at når opalen hadde alle de andre edelstenfargene på en gang, kunne bæreren overføre alle de positive egenskapene til disse edelstenene samtidig. På grunn av dette er opal i dag spesielt forbundet med å være heldig.

 

Peridot (Chrysolite)

Peridotsteinen er et silikatmineral som er et av de vanligste mineralene på planeten. Det er spesielt kjent for sin vakre olivengrønne farge som gjør den til en ekstremt populær stein for smykkedesign. Spesielt fordi den olivengrønne fargen harmonerer perfekt med både gull- og sølvsmykker. En av de mest utrolige tingene med peridotsteinen er at den er en av de eneste edelstenene som bare kan finnes i en enkelt farge. Imidlertid kan fargeintensiteten og tonen til grønt på peridotsteinen variere noe.

tre halvgennemsigtige peridot sten med smukke olivengrønne farver

Historisk er det usikkert hvor navnet "Peridot" kommer fra, men noen mener at navnet stammer fra det latinske ordet "pederot", som betyr en form for opal. Andre mener det kommer fra det arabiske "faridat", som direkte oversatt betyr "edelsten".

 

Perle (Pearl)

En perle er en edelsten med perlemorblank overflate som dannes i blåskjell og andre bløtdyr. Til tross for at perler er klassifisert som edelstener, er de ikke steiner. Perler kan dannes i både ferskvann og saltvann, men avhengig av hvor den dannes og i hvilken type blåskjell, er det en forskjell i perlens struktur og utseende. Man kan ofte kjenne ferskvannsperlen og saltvannsperlen fra hverandre fra perlenes overflate. Saltvannsperlen vil ofte ha en rundere form og en skinnende blank overflate, mens ferskvannsperlen vanligvis vil ha en mer matt silkeaktig overflate og sjeldnere perfekt rund. Begge typer perler er populære for smykkedesign, delvis fordi perler kommer i mange former og farger, noe som gjør dem til et allsidig og spennende materiale å jobbe med. Flere smykkemerker har derfor perlen som en integrert del av smykkedesignet. For å feire perlen har Efira blant annet laget samlingen , som er en smykkekolleksjon som utelukkende består av smykker med perler.

billede af forskellige typer ferskvandsperler og saltvandsperler

Historisk har perlen en spesiell plass i kinesisk kultur, fordi kineserne mente at gyldne perler brakte velstand og flaks. Tradisjonell kinesisk kunst skildrer derfor ofte drager med gyldne perler i klørne eller munnen.

 

Prehnitt (Prehnite)

Prehnittsteinen består hovedsakelig av kalsium og aluminium. Det er vanligvis lysegrønt eller gult, men over tid er det også funnet eksempler på fargeløse, blå, rosa og hvite prehnitter. Oftest er prehnitten semi-gjennomsiktig og bare i svært sjeldne tilfeller helt gjennomsiktig. Steins lysegrønne eller gule farger gjør den til en interessant og unik stein å bruke til smykkedesign. Spesielt harmonerer det vakkert med sølvsmykker. I tillegg har prehnitten det som er beskrevet som en voksaktig glans, som gir et fint lysspill mot prehnittens lysegrønne eller gule farge.

tre smukke lysegrønne prehnit sten 

Prehnitten er blant annet et symbol på ubetinget kjærlighet og selvkunnskap.

 

Rhodolitt (Rhodolite)

Rhodolitten tilhører granatgruppen og er et rosa-pink mineral. Det får navnet sitt fra det greske ordet "rhodon", som betyr "rosenrødt". Rhodolitter er ofte gjennomsiktige, og i tillegg til den vanlige rosa fargen, finnes den i andre rødlige toner som lavendelrød, bringebærrød, fiolettrød og rødlilla. Rhodolittens vakre farge og klarhet, samt robusthet, gjør det til en ettertraktet stein for design av smykker.

tre smukke rhodolit sten med hindbær røde farver

Rhodolitten har blitt et symbol på kreativitet og inspirasjon, og derfor kalles rhodolitten også "inspirasjonssteinen".

 

Rubin (Ruby)

En av de mest kjente edelstenene er rubinen. Det er en variant av mineralet korund og tilhører gruppen som består av tradisjonelt kjente edelstener, sammen med ametyst, safir, smaragd og diamant. Navnet kommer fra det latinske ordet "ruber", som betyr "rødt". Kvaliteten på rubinen vurderes på grunnlag av de fire c-ene: farge, kutt, klarhet og karat. Imidlertid er farge den viktigste faktoren for verdien av rubinen, og rubinen i sin mest ikoniske og verdifulle form har en klar blodrød farge. Selv om rubinen er best kjent for sin blodrøde farge, finnes rubin ofte i andre vakre røde toner som lyse rød.

tre smukke rubiner i den ikoniske blodrøde farve

Historisk sett har rubinen hatt en spesiell betydning i de asiatiske landene, der den ble brukt som pynt på rustning, knivkapper og lignende. Andre historiske kilder indikerer at rubinen i India ble elsket som "solens perle", dvs. lederen for de ni planetene. I dag ser man fortsatt referanser til skjønnheten og verdien av rubinen. Rubinen er blant annet avbildet som den mest verdifulle skatten i den velkjente tegneserien Aladdin, der apen Abu stjeler en rubin, "den forbudte skatten", i begynnelsen av filmen. Rubinen er i dag i noen kulturer et symbol på rikdom og velstand.

 

Safir (Sapphire)

Safir er en av de fem tradisjonelle edelstenene sammen med diamant, rubin, smaragd og ametyst. Safiren er en variant av mineralet korund og er kjent for sin blå farge, selv om safiren også kan ha andre vakre farger, som gul, oransje, brun og lilla. Den typiske blå fargen kan også variere, for eksempel har mange blå safirer et snev av fiolett eller grønt. Selv om fargen på safiren kan være et spørsmål om smak, har den tradisjonelt mest verdifulle safiren en sterk blå farge. Safiren er spesielt populær for smykkedesign, ikke bare på grunn av den vakre fargen, men også fordi den er enormt hardfør og holdbar.

tre safir sten med ikoniske mørkeblå farver

Historisk sett er det mye som tyder på at safiren fikk navnet sitt fra det latinske ordet "sapphirus", som betyr "blått". Andre mener at navnet på safir kommer fra sanskritordet "shani", som betyr "saturn". I den tradisjonelle hindutroen trodde man at planeten saturn ville favorisere den som hadde på seg safirstein. I dag er safiren også et symbol på feiringen av den 45 års bryllupsdagen og dermed den tradisjonelle gaven.

 

Smaragd (Emerald)

Smaragd er en av de fem tradisjonelle edelstenene sammen med diamant, rubin, safir og ametyst. Det er en variant av mineralet beryl og er spesielt kjent for sin fantastiske grønne farge. Verdien av smaragden blir generelt vurdert på grunnlag av de fire Cs, farge, klarhet, kutt og karat. For smaragden er fargen og klarheten spesielt viktig, og den mest verdifulle typen smaragd er derfor helt gjennomsiktig og har en klar grønn farge. Smaragd kan imidlertid ha mange forskjellige grønne toner, for eksempel gulgrønn og blågrønn.

tre smukke smaragd ædelsten med dybe grønne farver

Navnet på smaragden kommer fra den gamle greske "smaragdos" som betyr "grønn edelsten".

 

Sodalitt (Sodalite)

Sodalittsteinen er et tektosilikatmineral, som er et av de vanligste mineralene på jorden. Sodalitt har en vakker, rik mørk blå farge, ofte fullpakket med hvite eller beige markeringer, noe som gjør den til en interessant og unik stein å bruke til smykkedesign. Sodalittsteiner er vanligvis ugjennomsiktige, mens sodalittkrystaller kan være halvt til fullstendig gjennomsiktige. Derfor brukes sodalittstein ofte til å lage perler, mens krystallene ofte brukes til dekorasjon på ringer og øreringer. Til tross for at den vanligste fargen for sodalitt er blå, har den også blitt oppdaget i andre farger, som gul, grønn, grå og til og med rosa. En av de utrolige tingene med sodalittstein er at den på grunn av sin kjemiske sammensetning ofte vil lyse oransje under ultrafiolett lys.

tre smukke mørkeblå sodalit sten

Selv om sodalitt først ble oppdaget i 1811 på Grønland, ble steinen ikke populær for dekorering av smykker før 1891, da store sodalittforekomster ble oppdaget i Canada. Imidlertid er eksempler på viktigheten av sodalittstein funnet i eldgamle tider, da steinen var assosiert med guddommelige krefter.

 

Svart Diamant ( Black Diamond, Carbonados)

Den svarte diamanten, også referert til som "carbonados diamonds", fikk navnet sitt fordi den har en overflate som ser karbonatisert ut som porøs karbon. En av de fantastiske tingene med den sorte diamanten er at den har en overflate som er hardere enn noen annen stein. På Mohs hardhetsskala er den sorte diamanten 10 av 10. Dette betyr at den er ekstremt ripebestandig og at det faktisk tar en annen diamant å skrape overflaten. Derfor er svarte diamanter ekstremt vanskelige å polere og kutte. Den svarte diamanten finnes i Brasil og Sentral-Afrika.

sorte diamanter i rå form som cabochon og facetteret

På grunn av fargen på den svarte diamanten, skinner den ikke på samme måte som tradisjonelle hvite diamanter. Den svarte fargen får faktisk den til å absorbere lys i stedet for å reflektere det. Imidlertid er det nettopp denne egenskapen som utgjør den undervurderte skjønnheten til den sorte diamanten, da den får en diskret og elegant glød. Den svarte diamanten har de siste årene blitt enormt populær for smykkedesign og er den perfekte steinen for kvinner som foretrekker en diskret og elegant stein. 

 

Svart Onyx (Black Onyx)

Den svarte onyxsteinen er en kryptokrystallinsk form av kvarts. Dette betyr at den krystallinske strukturen til steinen er så liten at den bare kan ses gjennom et mikroskop. Steinen minner på mange måter om agatsteinen, men forskjellen er at onyxen har parallelle mineralforekomster i stedet for de buede som ses i agatet. Forekomstene i den svarte onyxsteinen kan enten være helt sorte eller ha hvilken som helst annen farge. Det er nettopp denne egenskapen som er med på å gjøre den svarte onyxen enormt interessant for design av smykker.

tre sorte onyx sten i rå form som cabochon og med facetter

Historisk har svart onyx vært spesielt viktig for kulturen i Native America. Her ble den svarte onykssteinen slitt fordi den symboliserte viljestyrken og muligheten til å møte frykten sin.

 

Swarovski Krystall (Swarovski Crystal)

Swarovski-krystaller er glasskrystaller produsert av det meget prestisjetunge merket Swarovski. Bare navnet Swarovski har blitt synonymt med kvalitet og eksklusivitet. Det spesielle med Swarovski-krystallene er at de blir kuttet på en spesiell måte, med en teknologi som ifølge selve merket er helt uovertruffen. I tillegg er Swarovski kjent for å ha utviklet den berømte “Aurora Borealis” -krystallet (AB-krystall). AB-krystaller er spesielle fordi de reflekterer lys på en måte slik at alle regnbuens farger vises. En av grunnene til at Swarovski-krystaller har blitt så populære for smykkedesign, er at krystallene kan lages i hvilken som helst tenkelig farge, noe som gjør dem utrolig allsidige.

eksempler på swarovski krystaller i forskellige farver

Swarovski-krystallene er hovedsakelig laget av kvartssand og andre naturlige mineraler. 

På grunn av Swarovskis popularitet kan falske Swarovski-krystaller og smykker forekomme. Derfor vil ekte Swarovski-krystaller ha et tilhørende sertifikat med en verifiserbar bekreftelseskode for å sikre ektheten av krystall og smykker.

 

Tanzanitt (Tanzanite)

Tanzanittsteinen i sin råform har en brun-oransje farge, men når den utsettes for en spesiell varmebehandling, får den en fantastisk blå og fiolett farge, som også er fargen steinen er kjent for. Tanzanitten er unik på mange måter, men spesielt har steinen det som kalles trikroisme når det er krystallform. Trikroisme betyr at steinen skifter farge avhengig av lyset og vinkelen den ses fra. Det er beskrevet at tanzanitten i trikroisme blir enten blå, fiolett eller burgunder. Nettopp denne egenskapen er med på å gjøre tanzanitten enormt interessant for smykkedesign. Bæreren av et smykke med en tanzanitt vil kunne oppleve hvordan det skifter farge i forskjellige lysmiljøer.

eksempel på tanzanit sten der sort i sin rå form og blå efter varmebehandling

Tanzanitten, som navnet også avslører, finnes utelukkende i Tanzania, i Afrika. Det er en variant av mineralet zoisitt, og selskapet Tiffany & Co, som er kjent for å designe luksussmykker, ga steinen navnet "Tanzanite", fordi selskapet mente at steinens vitenskapelige navn "blue zoisite" ville være en utfordring i kommersiell sammenheng. Tiffany og Co. markedsavdelingen var redd for at "blå zoisite" ville bli uttalt som "blått selvmord", og at man derfor ville knytte steinen til noe negativt.

 

Tigerøye (Tiger's Eye)

Tigerøyet er en spesiell edelsten fordi det er den som kalles en "chatoyant" edelsten. Chatoyant er et fransk uttrykk som sier at steinen har et spesielt utseende og en skinnende overflate som minner om et kattøye. Tigerøyet har vanligvis en vakker rødbrun farge og en silkemyk overflate. Den er en del av kvartsgruppen og er i slekt med den mindre kjente steinen, "falkøye". Du vil ofte se tigerøyet kuttet og polert til en rund cabochonform, fordi du på denne måten tydelig ser likheten med et kattøye. For smykkedesign kan steinen behandles med varme for å gi den en mer rødbrun farge. Siden tigerøyet er helt ugjennomsiktig, brukes det oftest til design av vintage smykker, siden det har et mer rustikt utseende enn klare edelstener.

billede af tre tigerøje sten

 

Topaz

Topaz er et silikatmineral, som er et av de vanligste mineralene på planeten. Av alle silikatmineraler er topaz den mest hardføre, noe som har gjort den veldig populær for smykkedesign da det tar mye før det blir riper. 

Topaz er imidlertid ikke bare populær fordi den er hardfør, men fordi den også er tilgjengelig i mange forskjellige farger og dermed er et veldig allsidig materiale å jobbe med. I sin naturlige form har topaz ofte en gyldenbrun til gul farge, og derfor forveksles den noen ganger med citrin steinen som også er gul. 

Avhengig av farge, kan topaz kategoriseres. Den oransje topaz er for eksempel fødselssteinen til mennesker som er født i november måned og et symbol på vennskap. Keiserens topaz er gul, rosa eller ferskenfarget, mens den brasilianske keiser topaz har en sterk gul til gyldenbrun farge, og i svært sjeldne tilfeller er den fiolett. Den blå topazen forekommer sjelden naturlig, og det er derfor fargeløse eller grå topazer ofte varmebehandles for å oppnå en dypere blå farge. Og sist men ikke minst, mysterietopaz er fargeløs og klar, og den blir noen ganger behandlet med damp for å gi den en regnbuelignende effekt i lys.

tre smukke topazer i gul kaldet citron topaz

Topaz har ikke den samme brytningskraften som noen andre edelstener. Dette betyr at topaz ikke glitrer så mye som for eksempel diamanten gjør, selv om de skulle kappes på samme måte. Topazet har dermed et mer diskret glimt av seg, perfekt for folk som vil ha en vakker stein uten for mye bling.

 

Turmalin (Tourmaline)

Turmalin er et silikatmineral, som er den vanligste typen mineraler på planeten. Den er tilgjengelig i mange forskjellige farger, for eksempel svart, blå-svart, brun, grønn, rød, gul og rosa, og den kan deles inn i forskjellige arter. Schorl-turmalin er den vanligste arten og står for opptil 95% av all turmalin som finnes i naturen. Noe av det mest utrolige med turmalinen er at den i mange tilfeller er tofarget. Nettopp dette egenskapet har gjort turmalinen enormt populær når det gjelder smykkedesign, da fargedualiteten gjør den enormt interessant.

tre turmalin sten med vandmelons farver

Det antas at navnet på turmalinen kommer fra ordet “thoramalli”, som ble brukt til å beskrive grupper av edelstener som ble funnet i det sørlige indiske subkontinentet. 

Historisk sett ble store mengder turmalin brakt hjem til Europa av det nederlandske Øst-India-selskapet, fordi nysgjerrighet og etterspørsel etter edelstener var høy.

 

Zirkon & Zirkonium (Kubisk Zirkonium, Zircon, Zirconia)

Selv om mange mennesker forveksler zirkon og zirkonium med hverandre, er det forskjell mellom dem. Zirkon er en av de eldste mineralene på planeten og er sjelden. Zirkonium kan også finnes naturlig på planeten, men er som zirkon også sjelden. Begge typer steiner er gode for smykkedesign, og derfor begynte folk å eksperimentere med å lage kubisk zirkonium, som er en syntetisk skapelse av zirkonium. Materialet minner på mange måter om diamanten i utseende og er enormt hardfør. På grunn av dette har det syntetisk dannede zirkonium blitt enormt populært for smykkedesign, fordi det varer lenge og er enormt ripebestandig, det har en vakker glans som diamanten, og det er et billigere materiale å jobbe med enn diamanten. Zirkonium har derfor vært den ledende konkurrenten til diamantsmykker i flere tiår. I tillegg kan zirkonium farges og er derfor også et utmerket alternativ til andre typer edelstener.

rå zirkon sten og kubisk zirkonium i cabochon form og med facetter

 

Vil du vite mer om perlene?

Bli bedre kjent med din personlige fødselsstein i vår guide til å finne din personlige fødselsstein eller les alt som er godt å vite om edelstener før du kjøper et edelstenesmykke her.

 

 

Vi vil gjerne innsamle cookies

Vi bruker informasjonskapsler for trafikklogg til å identifisere hvilke sider som brukes. Dette gjør det mulig for oss å forbedre vår hjemmeside, så den bedre imøtekommer behovet til våre besøkene, og forbedrer opplevelsen på hjemmesiden. Les mere her

Hvilken modus foretrekker du?

Produktet ble lagt i handlekurven